UV WaterBox, makkelijk zuiveren van zoet water

In de tropen is men vaak aangewezen zijn op het drinken van ingefilterd water uit rivieren, putten en zoetwatervijvers. Dit water heeft vaak een slechte smaak, kan vervuild met slib en bevat meestal gevaarlijke bacteriën en virussen. Het drinken van dit type water heeft vaak, en zeker op langere termijn negatieve invloed op de gezondheid van vooral kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

Oplossing

De UV WaterBox is ontworpen om gemeenschappen te helpen dit type waterproblemen op te lossen door het eenvoudig te zuiveren zodat het geschikt wordt voor menselijke consumptie. In de UV WaterBox zit een sterke UV-lamp die 99.9% van alle bacteriën en virussen doodt. Verder zijn filters ingebouwd om fijne zanddeeltjes en slib te verwijderen en de smaak verder te verbeteren. Tenslotte maakt een klein zonnepaneel onderdeel uit van de UV WaterBox om het apparaat van elektrische stroom te voorzien. Het systeem werkt daardoor onafhankelijk van het elektrisch netwerk. Het is simpel te bedienen en kan door makkelijk lokaal worden onderhouden.

Voordelen van de UV WaterBox

  • Simpele en eenvoudige filtering van vervuild zoet water;
  • Lage operationele kosten: minder van éen tiende eurocent per liter;
  • Is handzaam (grootte van een koffer) waardoor het apparaat makkelijk is te transporteren;
  • Heeft geen bewegende delen, is makkelijk te installeren en te bedienen;
  • Wordt aangestuurd door een zonnepaneel en hoeft niet aangesloten te worden op een netwerk.

Waterproductie

Op dagelijkse basis kan tussen de 5.000 en 10.000 liter water worden gezuiverd, afhankelijk van de UV WaterBox versie. Twee versies zijn voorhanden: Een Kleinere UV-WaterBox (UV-5; 5.000 liter/dag) die 1.600 personen van schoon drinkwater kan voorzien, ervan uitgaande dat één persoon 3 liter water per dag drinkt. Met de grote UV WaterBox (UV-10) kan per dag tenminste 10.000 liter verontreinigd water water worden gezuiverd, Uitgaande van een consumptie van 3 liter water per dag kan dit apparaat tenminste 3.000 personen van zuiver drinkwater voorzien.

De UV-lamp

De kern van de UV-WaterBox is de UV-lamp die is ingebouwd in een roestvrij stalen (RVS) houder. UV licht is in staat om bacteriën en virussen voor 99,9 % af te doden. Vandaar dat deze oplossing zeer geschikt is om water van bacterieen en virussen te ontdoen. De energie die nodig is om de lamp te laten funcioneren wordt geleverd door van een klein zonnepaneel van 12 of 17 Watt. Ook is een kleine batterij toegevoegd om ervoor te zorgen dat de UV WaterBox ook werkt als het bewolkt is, of indien men s’avonds water wil tappen.

Additionele filters

Voordat het water vuile water de UV-lamp bereikt wordt het water eerst gezuiverd van grovere deeltjes, zand en slib. Dat wordt gedaan gebeurt met twee in de UV WaterBox opgenomen fijnfilters. Een derde filter is voorzien van koolstof om de kwaliteit van het water  te verbeteren: eventuele geur en slechte smaak worden verwijderd.

Meer info?

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over dit product? Laat het ons weten.

UV WaterBox