Het bedrijf Genap uit ‘s-Heerenberg heeft onlangs zijn drinkwaterverbruik aanzienlijk verminderd. Genap doet dit door regenwater van het dak op te vangen, te zuiveren en vervolgens op te slaan in een Rainwater Wall van waarin 5m3 water kan worden opgeslagen. Het gezuiverde regenwater wordt gebruikt om toiletten en urinoirs van water te voorzien.  Op deze manier bespaart Genap in totaal zo’n 78.000 liter drinkwater per jaar, zo’n 33% van het totale jaarlijkse waterverbruik. In een tijd van klimaatverandering, droogte en watertekorten bij drinkwater-bedrijven zijn deze besparingen extra interessant.

Genap levert wereldwijd folieconstructies

Dat Genap zich richt op zuinig waterverbruik komt niet uit de lucht vallen. Het bedrijf produceert folieconstructies die wereldwijd worden gebruikt voor wateropslag, bijvoorbeeld in de tuinbouw en de agrarische sector. Algemeen directeur Dick van Regteren over de reden waarom Genap het waterverbruik wilde verminderen: “We zijn professioneel dagelijks bezig met wateropslag en dan denk je: waarom gebruiken we dat regenwater eigenlijk niet zelf?”.

Maar waar komt dat regenwater dan vandaan?

“Simpel”, zegt Dick: “door regenwater van het dak van onze productiehal op te vangen en dat water, na zuivering, op te slaan in een Regenwatermuur. Deze nieuwe ‘watermuur’ is bedacht door Martijn Nitzsche van het bedrijf AAWS uit Delft. De Regenwatermuur is een smalle, lange en hoge watertank, die we naast onze hal hebben geplaatst en waarin ongeveer 7.000 liter regenwater kan worden opgeslagen.”

Over de waterkwaliteitseisen zegt Dick: “Het regenwater wordt gezuiverd volgens de wettelijke normen, waardoor bacteriën of virussen niet met het regenwater worden meegevoerd. Na zuivering is het regenwater prima te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten, het schrobben van vloeren en het wassen van auto’s. En omdat het regenwater geen kalk bevat, is er veel minder zeep nodig voor het schoonmaken.”

Bufferen van regenwater

Het is niet alleen voordelig om in de droge zomerperiode over regenwater te beschikken. Nitzsche van AAWS voegt eraan toe: “Bij hevige regenval kan de tank ook gebruikt worden om overtollig regenwater op te slaan en wateroverlast te voorkomen.” Genap is van plan om de komende jaren haar woningen duurzamer te renoveren. Dick: “We gaan renoveren en een van onze doelen is om ons interne waterverbruik nog verder te verminderen door regenwaterwanden te gebruiken, niet alleen voor het doorspoelen van de toiletten, maar ook voor het besproeien van de tuin en voor het douchen.”

Genap hoopt hiermee het drinkwaterverbruik met nog eens 50% te verminderen. “Klimaatverandering is helaas een feit: bij Genap proberen we daar zo goed mogelijk mee om te gaan”, aldus van Regteren.

Geïnteresseerd?

Laat het ons weten!