Demonstratie grootschalige regenwateropvang- en -inzet op Green Village TU Delft

Innovatieve manier om wateroverlast en- tekort te voorkomen

Samen met een consortium van bedrijven demonstreert AAWS op het Green Village terrein van de TU Delft een innovatieve manier om wateroverlast én watertekorten te voorkomen. Situaties die in Nederlands steeds vaker optreden als gevolg van klimaatverandering.

 

Hoe het werkt

Regenwater, afkomstig van het dak van een loods, wordt opgevangen in een Rainwater Wall (RwW) die een inhoud heeft van 6m3. Deze op maat vervaardigde stalen tank is voorzien van sensoren en automatische kleppen die het opgevangen water met behulp van een pomp naar verschillende toepassingen kan sturen.

 

Toepassingen regenwater

Tegen één van muren van de loods is een ‘Green Wall’ opgebouwd door de Donker Groen Groep uit Sneek. De Green Wall is een ‘verticale tuin’ die, evenals de gazons op het Green Village terrein, water krijgen uit de RwW. Daarnaast is er door Mijn Waterfabriek uit Hardenberg een regenwater zuiveringsinstallatie geïnstalleerd waarmee het regenwater kan worden gezuiverd voor het spoelen van Wc’s, om kleren te wassen en om te douchen. Ook maakt deze installatie het mogelijk om drinkbaar regenwater te produceren maar vanwege de stringente Nederlandse regelgeving mogen we dat op dit moment nog niet demonstreren.

 

Afkoppeling riool en een adaptief regelsysteem

Zware regenbuien hebben steeds vaker tot gevolg dat riolen overlopen en dat wateroverlast optreedt. De overlast kan worden gereduceerd daken, op het moment van zware regenval, ‘af te koppelen’ van het rioolstelsel. Op Green Village tonen we aan dat de RwW heel goed ook voor dit doel kan worden ingezet. Wij doen dat m.b.v. een adaptieve computergestuurde regeling die zowel gebruik maakt van de actuele weerssituatie op het Green Village terrein, alsook de weersverwachtingen van het KNMI voor de weerssituatie op termijn.

 

Afkoppelen werkt als volgt

Zijn zware regenbuien in aantocht, dan zorgt het regelsysteem ervoor dat water uit de RwW wordt geloosd op het -dan nog niet- overbelaste riool. Daardoor neemt de buffercapaciteit van het RwW-systeem toe, kan een maximale hoeveelheid regenwater worden gebufferd waardoor belasting van het riool wordt voorkomen. Het regelsysteem is ontworpen en geleverd door RMA Hydromet, eveneens partner in deze demonstratie.

 

Naast genoemde partijen is de Green Village demo mede mogelijk gemaakt door onze partner Genap uit ‘s-Heerenberg (de specialist op het gebied van folieconstructies) en BWT gevestigd in Bergschenhoek en producent van het speciale staal waarvan de RwW is vervaardigd.